Δήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Σίφνου
Κυκλάδες, Τ.Κ. 840 03
2284360300
Δήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Σίφνου

ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ (15.06 -15.09.2022)

ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ

«Ceramic journey around Greece: SIFNOS»

15.06 -15.09.2022

 

Με μια έκθεση σύγχρονης κεραμικής που αντικατοπτρίζει τον πλούσιο ελληνικό πολιτισμό ανοίγει ξανά τις πόρτες του το MON COIN Studio. Aπό τις 15 Ιουνίου 2022 και ώρα 19:00 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2022, 18 κεραμίστες και εργαστήρια της Σίφνου συναντιούνται και επιχειρούν τη σύνδεση του θεατή με ένα από τα πλέον παραδοσιακά επαγγέλματα στην Ελλάδα.

 

Παράλληλα με τις θεματικές ομαδικές εκθέσεις που φιλοξενούνται στο δραστήριο χώρο του MON COIN Studio, στο Μοναστηράκι, παρουσιάζεται, κάθε χρόνο, μια περιοχή της Ελλάδας με έντονη κεραμική παράδοση. Επιλέγοντας τον τόπο με τη σημαντικότερη αγγειοπλαστική παράδοση στη νεοελληνική ιστορία, το ταξίδι φέτος περιλαμβάνει τη Σιφνέικη κεραμική, συνενώνοντας σε μια δημιουργική κοινότητα ταλαντούχους κεραμίστες και καλλιτέχνες, που ασχολούνται αδιάλειπτα με την κεραμική στο νησί.

 

Τα πλούσια αργιλώδη κοιτάσματα του τόπου, στα επιδέξια κι έμπειρα χέρια των Σιφνίων τεχνιτών συνδυάζονται με το νερό και τον δυνατό ήλιο και μεταμορφώνονταισε είδη οικιακής χρήσης, σκεύη για μαγειρική, για μεταφορά υγρών και άλλα χρηστικά αντικείμενα. Ο επισκέπτης θα ανακαλύψει στην ίδια αίθουσα παλαιά παραδοσιακά αγγεία, την ιστορία τους και σύγχρονες δημιουργίες των εργαστηρίων. Ακόμη, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μια επίδειξη κατασκευής αγγείων με τη χρήση παραδοσιακού τροχού.

 

Όπως αναφέρει η δημιουργός του MON COIN Studio, Eleonore Trenado – Finetis, «αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστή την κεραμική της Σίφνου είναι η λιτή ομορφιά των σχημάτων και η κομψή διακόσμηση, που προκαλούν μια αίσθηση διαχρονικότητας στα απλά καθημερινά αντικείμενα και τη χρήση τους. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει την σπουδαία δουλειά των Σιφνέικων εργαστηρίων και να προσκαλέσει τον επισκέπτη να τα ανακαλύψει».

 

Στην έκθεση συμμετέχει η πλειοψηφία των εργαστηρίων του νησιού από τον Αρτέμωνα, το Βαθύ, τον Πλατύ Γυαλο και τις Καμάρες, και συγκεκριμένα οι:

Λεμονής Φρατζέσκος – Ζαμπέλη Μαρία

Λεμπέσης Γιάννης – Λεμπέσης Νίκος

Ναρλής Γιάννης

Ποδότας Γιάννης

Ραβιόλος Νίκος

Αποστολίδης Σίμος – Αποστολίδης Γιάννης

Ατσόνιος Αντώνης – Ατσόνιος Γιάννης

Ατσόνιος Γιώργος Bairamis

Peristeriona