Δήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Σίφνου
Κυκλάδες, Τ.Κ. 840 03
2284360300
Δήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Σίφνου

Αδελφοποιήσεις

Η Σίφνος αξιοποιεί το θεσμό των αδελφοποιήσεων για να αναπτύξει σχέσεις και να φέρει σε επαφή τους κατοίκους του νησιού με κατοίκους άλλων περιοχών με κοινά γνωρίσματα, αντίστοιχες παραδόσεις ή στόχους, να δώσει τη δυνατότητα για συνεργασίες και συνέργιες μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας, φορέων και επαγγελματιών και να προβάλλει το νησί.

Από το 1994 μέχρι σήμερα η Σίφνος έχει υπογράψει σχετικά «σύμφωνα φιλίας» με το Δήμο Αμαρουσίου (1994), μία πεζοπορική διαδρομή στο νησί Jeju στη Ν. Κορέα (…..) και το Δήμο του Monflanquin στη Γαλλία (2019-2020).

Αδελφοποίηση των Κοινοτήτων  Σίφνου με τον Δήμο Αμαρουσίου.

Η πρώτη αδελφοποίηση της Σίφνου – των  τότε Κοινοτήτων  Απολλωνίας και Αρτεμώνα συγκεκριμένα μια και τότε δεν υπήρχε Δήμος Σίφνου αλλά δύο Κοινότητες,  έγινε το 1994 με αφορμή το κοινό χαρακτηριστικό των περιοχών, την παράδοση στην αγγειοπλαστική, που Σιφνιοί μάστορες μετέφεραν στο Μαρούσι στα μέσα του 20ου αιώνα.

Τα σχετικά «πρωτόκολλα αδελφοποίησης» υπογράφηκε σε κεραμικά  πιάτα μεταξύ του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Παν. Τζανίκου και των τότε Προέδρων των Κοινοτήτων (Απολλωνίας κ. Ι. Γεροντή και Αρτεμώνα κ. Κ. Κασιώτη)  στις 30 Ιουνίου 1994.

Στο κείμενο της αδελφοποίησης αναφέρεται μεταξύ άλλων …. «με την πρόθεση να αξιοποιήσουμε την ιστορία και την παράδοση στην κεραμική δια μέσου μιας αμοιβαίας κατανόησης και βαθιάς φιλίας προσβλέποντας σε ανταλλαγές σε όλα τα επίπεδα των οικονομικών, βιοτεχνικών, πολιτιστικών αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με τη θέληση να εδραιώσουμε μόνιμες σχέσεις αδελφότητας και φιλίας μεταξύ των πολιτών των δύο πόλεων και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη πάντοτε καλύτερων σχέσεων, υπογράφουμε τη σύσταση της αδελφοποίησης μεταξύ των πόλεων »…

Αδελφοποίηση με το μονοπάτι Jeju Olle του νησιού Jeju της Νότιας Κορέας

Στο πλαίσιο της ανάδειξης του δικτύου μονοπατιών της Σίφνου, ο Δήμος αξιοποίησε το 2016 το πρόγραμμα Friendship Trails του Παγκόσμιου Δικτύου Μονοπατιών World Trails Network ( https://worldtrailsnetwork.org/friendship-trails/ ) στο οποίο είναι μέλος, και υπέγραψε «σύμφωνο φιλίας» ανάμεσα στη διαδρομή 2 «Κάστρο – Φάρος – Χρυσοπηγή» του τοπικού σηματοδοτημένου δικτύου ( https://sifnostrails.com/portfolio-items/2-towards-the-miraculous-saint/ ), με το μονοπάτι Jeju Olle 18-1 του νησιού Jeju στη Νότια Κορέα (https://www.jejuolle.org/trail/kor/ ). Το δίκτυο μονοπατιών Sifnos Trails (www.sifnostrails.gr ) έγινε έτσι το πρώτο στην Ελλάδα που συμμετέχει σε αδελφοποίηση μονοπατιών.

Το πρόγραμμα του World Trails Network, του Παγκόσμιου Δικτύου Μονοπατιών, αφορά σύμφωνα φιλίας  μεταξύ διαδρομών που δίνουν την ευκαιρία στους διαχειριστές τους να ανταλλάξουν γνώσεις, να έχουν κάποιες κοινές δραστηριότητες μάρκετινγκ και να προωθήσουν το μονοπάτι του άλλου στους πεζοπόρους τους!

Για τις ανάγκες αυτής της συνεργασίας και την υπογραφή του κειμένου αδελφοποίησης έγιναν δύο ταξίδια την άνοιξη του 2016, ένα από  την ιδρύτρια του μονοπατιού της Νότιας Κορέας, κ. Suh Myong Sook, στη Σίφνο και ένα του εκπροσώπου του Δήμου Σίφνου, της εταιρίας paths of Greece που οργάνωσε το πεζοπορικό δίκτυο του νησιού, στο νησί Jeju στη Ν. Κορέα.

Το Jeju Olle είναι ένα από τα πιο διάσημα μονοπάτια της Ασίας. Βρίσκεται στο νησί Jeju της Νότιας Κορέας το οποίο δέχεται περίπου 13.000.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Το μονοπάτι έχει μήκος 425 χιλιόμετρα και η επισκεψιμότητά του αγγίζει τα 2 εκατομμύρια πεζοπόρους το χρόνο.

Αδελφοποίηση του Δήμου Σίφνου με τον Δήμο του Monflanquin στη Γαλλία

Με διάθεση εξωστρέφειας και ανταλλαγής εμπειριών με άλλους Ευρωπαϊκούς Δήμους, ο Δήμος Σίφνου αναζήτησε μια περιοχή με χαρακτηριστικά και στόχους αντίστοιχους με της Σίφνου, για να προχωρήσει σε μια κίνηση με πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική αξία, όπως αυτή των αδελφοποιήσεων Δήμων που δίνει κίνητρο και ενισχύει κοινές δράσεις, εκδηλώσεις και συνεργασίες μεταξύ των κατοίκων και φορέων των περιοχών που συμμετέχουν.

Για την κατ’ επιλογή «συγγένεια» επιλέχθηκε ο Δήμος του Monflanquin της Γαλλίας (http://www.monflanquin.fr/ )  που με χαρά αποδέχτηκε την πρόταση της Σίφνου. Η κοινή απόφαση για σύσφιξη των σχέσεων των δύο Δήμων επισημοποιήθηκε με την αδελφοποίησή τους, που έγινε σύμφωνα με όλο το Ευρωπαϊκό τυπικό, μέσω του αρμόδιου φορέα Αδελφοποιήσεων (www.twinning.org ) και ολοκληρώθηκε με αμοιβαία επίσκεψη των δύο αντιπροσωπειών στους δύο Δήμους  (Σεπτέμβριος του 2019 και Φεβρουάριος του 2020) και την υπογραφή του μεταξύ τους «Συμφώνου Φιλίας».

Εκεί αναφέρεται μεταξύ άλλων: …« Έχοντας την πεποίθηση ότι μέσω συναντήσεων που διοργανώνονται μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής προέλευσης, ενηλίκων, νέων και ενώσεων, μπορούμε να αναπτύξουμε μια καλύτερη γνώση ο ένας για τον άλλο και να ζήσουμε μαζί πιο αρμονικά, μας φαίνεται σήμερα σημαντικό από ποτέ να δημιουργήσουμε ισχυρούς δεσμούς και με άλλους πληθυσμούς, ιδίως με Ευρωπαίους. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να ενισχύσουμε τα θεμέλια μιας ειρηνικής και ενωμένης Ευρώπης.

Με τον τρόπο αυτό, όσον αφορά στις ικανότητές μας και στα μέσα που μας επιτρέπουν, οι κοινότητές μας δεσμεύονται να αναπτύξουν αδελφικές σχέσεις και αλληλεγγύη στον πολιτιστικό, οικονομικό, τουριστικό και αθλητικό τομέα. Επίκεντρο είναι κυρίως η συνάντηση μεταξύ των νέων και η συμμετοχή όλων σε επίπεδο κατοίκων και θεσμών»…

Οι δραστηριότητες που συμφωνήθηκε να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν και να εμβαθύνουν αυτή τη συνεργασία αλλά και τις πραγματικές σχέσεις μεταξύ των κατοίκων των δύο περιοχών είναι :

-αμοιβαίες επισκέψεις αντιπροσωπειών από κάθε Δήμο, οργανώσεων και ενώσεων,

-αμοιβαίες ανταλλαγές μαθητών και φοιτητών εκτός από επιπλέον επαφές μεταξύ των νέων,

-δεσμοί φιλίας μεταξύ των σχολείων όλων των βαθμίδων,

-έργα που επικεντρώνονται στον ρόλο των γυναικών στην ανάπτυξη των δύο περιοχών,

-τη δυνατότητα δημιουργίας σεμιναρίων επιμόρφωσης

-πολιτιστικές ανταλλαγές (εκθέσεις, χορευτικές εκδηλώσεις, θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, φωτογραφία κ.λπ.), συνεργασίες μεταξύ βιβλιοθηκών και μουσείων,

-τουριστικές δραστηριότητες,

-αθλητικές διοργανώσεις,

-τη συμμετοχή και ανάπτυξη ευρωπαϊκών σχεδίων,

-ευκαιρία για μία πιθανή οικονομική συνεργασία.

Στο πλαίσιο αυτής της αδελφοποίησης οι αντιπροσωπείες των δύο Δήμων πρότειναν ως πρώτη κοινή εκδήλωση μια έκθεση φωτογραφίας με εικόνες από τη Σίφνο στο Monflanquin  και μία αντίστοιχη στη Σίφνο με φωτογραφίες του Monflanquin. Η εκδήλωση θα γινόταν την ίδια μέρα και στους δύο Δήμους με ηλεκτρονική ζωντανή σύνδεση, θα περιελάμβανε επίσης μουσική, γεύσεις, και χορούς από την κάθε περιοχή και τη συμμετοχή μαθητών από την κάθε κοινότητα. Δυστυχώς η πανδημία πάγωσε τις προετοιμασίες και ανέβαλλε την εκδήλωση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

.