Δήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Σίφνου
Κυκλάδες, Τ.Κ. 840 03
2284360300
Δήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Σίφνου

Σύλλογοι

Ο Οικολογικός Σύλλογος Καμαρών “Η ΜΕΡΟΠΗ” δημιουργήθηκε το 1996. Ο Σύλλογος συμμετέχει ενεργά στην ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού μας καθώς και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να εμφανιστούν στην περιοχή των Καμαρών.

  • Ενδεικτικά ορισμένες από τις δράσεις του Συλλόγου “Η ΜΕΡΟΠΗ” είναι:
  • Συμμετοχή στις εκδηλώσεις των φεστιβάλ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕ
  • Διοργάνωση συναυλιών σε συνεργασία με άλλους φορείς του νησιού
  • Αναβίωση παραδοσιακών εθίμων στην πλατεία των Καμαρών
  • Διοργάνωση χριστουγεννιάτικου χωριού με πλήθος εκδηλώσεων.
  • Καθαρισμός μονοπατιών π.χ. Αγία Αικατερίνη- Κοκαλά
  • Συντήρηση και διαμόρφωση τοιχίων και σκαλοπατιών εντός οικισμού όπου κρίνετε απαραίτητο
  • Συμβολή σε έκτακτες ανάγκες, όταν και όπου χρειαστεί

Έδρα: Σιφνος (Πλατυς Γιαλος)
Ταχ. Δ/Νση: Πλατυς Γιαλος
Τ.Κ 84003 Σιφνος – Τ.Θ. 1012

Επικοινωνία:

  • Κιν.: 6945558342
  • Κιν.: 6932079285
  • Τηλ.: (22840) 71256-71230

Ο εξωραϊστικός σύλλογος “Οι Φίλοι του Κάστρου” είναι ένα σωματείο που ιδρύθηκε το 1982 με σκοπό την διαφύλαξη του παραδοσιακού χαρακτήρα του οικισμού και την πνευματική ανάδειξη του χαρακτήρα του Κάστρου μέσω εκδηλώσεων, συναυλιών και εικαστικών δραστηριοτήτων. Επίσης είναι ο φορέας ο οποίος επικοινωνεί και προωθεί όλα τα θέματα που στοχεύουν στον οιοδηποτε εξωραϊσμό του Κάστρου και στην βελτίωση των όρων ζωής των κατοίκων του.

 

Ο Σύλλογος Γυναικών Σίφνου Το Σμάρι ιδρύθηκε το 2012 με πρωτοβουλία της αείμνηστης Φλώρας Ρούτση.

Ο σκοπός του συνίσταται στην ανάπτυξη της γυναικείας δημιουργικότητας, στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών κ τη συμμετοχή τους σε όλους τους τομείς κοινωνικής δράσης του νησιού, στην παροχή φιλανθρωπικής βοήθειας, στη διάσωση παραδοσιακών εθίμων και στη προστασία του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος της Σίφνου.

Επίσης δραστηριοποιείται στη παραγωγή και διάθεση χειροποίητων προϊόντων, στην οργάνωση εκδηλώσεων (σεμινάρια, διαλέξεις…) και στη λειτουργία τμημάτων εκμάθησης υφαντικής, κοπτικής – ραπτικής και ψαθοπλεκτικής. Τέλος, λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη κ λέσχη ανάγνωσης.

Στο παρακάτω PDF μπορείτε να βρείτε αναλυτικά τις δράσεις του συλλόγου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου έχει μεγάλη ιστορία που ξεκινάει από το 1982 και φτάνει στο “σήμερα” μέσα από δραστηριότητες, παρεμβάσεις, εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στο νησί και αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα πολιτιστικά του χαρακτηριστικά, προσφέροντας παράλληλα πολιτιστικές και μορφωτικές υπηρεσίες στους κατοίκους.

Κατά το παρελθόν ο Π.Σ.Σ., ο μοναδικός μη επαγγελματικός φορέας που αφορά σε όλο το νησί και όχι σε μια περιοχή του, έχει ασχοληθεί με τη δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού (όταν ακόμη υπήρχε μόνο ο «Αθήνα 9.84» εκτός των κρατικών), με την έκδοση εφημερίδας (τρίμηνη, 24σέλιδη, από τις πιο προσεγμένες του επαρχιακού τύπου), με την αναβίωση παλιών εθίμων, τη διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων (αρμοί, καμπανοκρουσία, κάλαντα, χαρταετοί) και την έκδοση διπλού CD με σιφναίικη μουσική.

Επίσης έχει το έμψυχο δυναμικό με την απαραίτητη εμπειρία για να οργανώσει:

  • Μεγάλες εκδηλώσεις (π.χ. εκδήλωση για την Ολυμπιακή Φλόγα με συγκροτήματα και καλεσμένους από 8 νησιά, Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» με καλεσμένους από 29 νησιά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Σίφνου κ.ά.),
  • Συναυλίες (Δόμνα Σαμίου, Ψαραντώνης, Λιζέτα Καλημέρη, Παιδιά από την Πάτρα, Λητώ Βογιατζόγλου, Κύρος Πατσαλίδης, Σόνια Θεοδωρίδου, Δώρα Μπάκα, Μελίνα Τανάγρη, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μελίνα Ασλανίδου, Δημήτρης Μπάσης, Νότης Μαυρουδής, Πόπη Αστεριάδη, Χρήστος Θηβαίος, Ελένη Τσαλιγοπούλου – Μελίνα Κανά, Κλεονίκη Δεμίρη, Παντελής Θαλασσινός, Γιάννης Κότσιρας κ.ά.),
  • Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας (του ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση και έργων της Εθνικής Πινακοθήκης και του Μουσείου Μπενάκη σε συνεργασία με το Δήμο Σίφνου, παρουσίαση της ενότητας του Κυριάκου Κατζουράκη «Ο δρόμος προς τη Δύση» κ.ά.),
  • Θεατρικές παραστάσεις («Το επάγγελμα της κυρίας Γουώρεν» με το θίασο της Μαίρης Ραζή, το μονόπρακτο «Σας αρέσει ο Μπραμς;» με την Κάτια Γέρου, το μονόπρακτο «Αγγέλα Παπάζογλου» και «Το Γάλα» με την Άννα Βαγενά, την ηθογραφία «Η Κεράτσα μου» του Μανόλη Κορρέ, «Το όνειρο ενός γελοίου» του Dostojevskij Fedor Michajlovic με το Δημήτρη Βερρύκιο κ.ά.).

Μεταξύ άλλων λειτουργεί τμήματα χορευτικά, θεατρικά τμήματα κ.λ.π.) και έχει προχωρήσει στην έκδοση πέντε βιβλίων:

  • μελέτης του εκπαιδευτικού Νίκου Προμπονά, η οποία αναφέρεται στο Σιφνιό γιατρό της αρχαιότητας Δίφιλο,
  • του ιστορικού μυθιστορήματος του Μίμη Ντ. Λεμονή “Ο Πειρατής της Σίφνου”,
  • σειράς αφηγημάτων του Μανόλη Κορρέ και του Γιώργου Ματζουράνη με τίτλο «Καμένα χρόνια και καιροί…»,
  • διηγημάτων του Λέανδρου Πολενάκη με τίτλο «Βάρκα στο γιαλό», και
  • της ποιητικής συλλογής του Κίμωνα Αξαόπουλου με τίτλο «Ανεμοδούρα».

Ακόμα έχει προβεί στην επανέκδοση της Ιστορίας της Σίφνου του Σίμου Μ. Συμεωνίδη
και στη δημιουργία ενός μικρού εντύπου με τίτλο «Το παραπανίσιο που χαλά το ίσιο», με στόχο την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση κατοίκων και επισκεπτών στο θέμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Τον Αύγουστο του 2012 ολοκλήρωσε, μετά από πολυετή προσπάθεια τον ανδριάντα του Σιφνιού ποιητή Ιωάννη Γρυπάρη, ο οποίος τοποθετήθηκε στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου στον Αρτεμώνα.

Για 40 ολόκληρα χρόνια ο Π.Σ.Σ. λειτουργεί, ενισχύει και διαχειρίζεται την Τράπεζα Αίματος Σίφνου σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Νίκαιας.

Όλες οι δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου στηρίζονται στην εθελοντική προσφορά των μελών και των φίλων του.