Δήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Σίφνου
Κυκλάδες, Τ.Κ. 840 03
2284360300
Δήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Σίφνου

Δήμος Σίφνου: Μήνυμα για τον Εορτασμό της 25ης Μαρτίου

25 μ 6

ΔΗΜΟΣ ΣΙΦΝΟΥ

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ  25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

 
Μέσα στην αέναη ανακύκλωση της Ιστορίας υπάρχουν γεγονότα που διασπούν με την επιβλητικότητά τους το χώρο και το χρόνο και προβάλλουν ως σύμβολα διαχρονικά και πανανθρώπινα. Ένα τέτοιο γεγονός είναι και η Ελληνική Επανάσταση του 1821 εναντίον του επί 400 χρόνια οθωμανικού ζυγού,  που εφέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξή της.
200 χρόνια πριν ο Έλληνας ραγιάς, ο υπόδουλος και καταπιεσμένος, ανίσταται και επανίσταται. Υψώνει το μικρό του ανάστημα και οιστρηλατημένος από “του Χριστού την πίστη την αγία”,  το τραγούδι του Ρήγα και τα φλογερά κηρύγματα των Φιλικών συγκρούεται με τις υπέρτερες δυνάμεις του κατακτητή του και την άκαμπτη εχθρότητα των ευρωπαϊκών δυνάμεων της Ιεράς Συμμαχίας.
Σε αυτή τη μεγάλη, την ιερή του έθνους στιγμή, η Σίφνος δε θα μπορούσε να έμενε αμέτοχη.
150 Σιφνιοί αγωνιστές, με το Νικόλαο Χρυσόγελο επικεφαλής, θα σπεύσουν με το καΐκι του καπετάν Κώνστα στην Πελοπόννησο, ενώ η σημαία της Επανάστασης κυμάτιζε περήφανα στο νησί, παρά τις έντονες αντιδράσεις ορισμένων προυχόντων.
Για μια ακόμα φορά η Σίφνος, παρά τη μικρή της έκταση, θα δικαιώσει, με την ενεργό συμμετοχή της στην Ελληνική Επανάσταση τους στίχους του Παλαμά, που αρκετά χρόνια μετά θα γράψει:
«Η μεγαλοσύνη των εθνών δε μετριέται με το στρέμμα.
Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και το αίμα».
Δυστυχώς, η κρίση της πανδημίας δεν επιτρέπει να πραγματοποιηθούν οι σχετικές εκδηλώσεις. Ας ευχηθούμε και ας ελπίσουμε να είμαστε καλά και να τιμήσουμε, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, και το Νικόλαο Χρυσόγελο και τους συμπατριώτες μας που συμμετείχαν στον Αγώνα της Παλιγγενεσίας.
Στη σκληρή πραγματικότητα που ζούμε το ζείδωρο μήνυμα της Ελευθερίας που εκπέμπει η Επανάσταση του 1821 ας γίνει αντίβαρο ευθύνης και ανθρωπιάς για όλους μας.
Μακάρι, σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνά η πατρίδα μας και η δική μας μικρή πατρίδα, η ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης  με τις χρυσές και τις μαύρες σελίδες της να γίνει ενεργός μνήμη, εθνική βίωση και νηφάλιος λογισμός.
Μακάρι, στους χαλεπούς καιρούς μας, μαζί με το ηρωικό μήνυμα του ΄21 να ακούσουμε το ευφρόσυνο και σωτηρολογικό άγγελμα  του Γαβριήλ προς την Παναγία «Ευαγγελίζου σήμερον χαρά μεγάλη», που προοιωνίζει τη λυτρωτική έλευση του Θεανθρώπου.
Το ουσιαστικό  και βαθύτερο περιεχόμενο της διπλής γιορτής, «η σύζευξη του θείου με το ανθρώπινον» ας γίνουν οδηγός και δάσκαλος όλων μας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς  που θα κληθεί να συνεχίσει την ιστορική προοπτική του νησιού μας και της Μεγάλης Πατρίδας μας.
 

Χρόνια Πολλά!

Σίφνος, 25.3.2021

 

Φωτορεπορτάζ: Π. Φώσκολος

.