Δήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Σίφνου
Κυκλάδες, Τ.Κ. 840 03
2284360300
Δήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Σίφνου

Υπογραφή συμφώνου φιλίας μεταξύ του Δήμου Σίφνου & του Δήμου Monflanquin της Γαλλίας

MONFLANQUIN 1

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, πραγματοποιήθηκε με απλότητα και εγκαρδιότητα στην αίθουσα του Δημαρχείου, παρουσία δημοτικών συμβούλων και συμβούλων των Κοινοτήτων Απολλωνίας και Αρτεμώνα, τελετή κατά την οποία υπογράφτηκε σύμφωνο φιλίας μεταξύ του Δήμου Σίφνου και του Δήμου Monflanquin της Γαλλίας.

Το σύμφωνο υπογράφτηκε σε εφαρμογή της υπ’ αρ. 118/2019 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου από τη Δήμαρχο Σίφνου και τη Δήμαρχο του Monflanquin κα Nathalie Founand – Veysset. Στη φιλοξενούμενη αντιπροσωπεία, εκτός από τη Δήμαρχο, συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι κ. Auguste Florio και κα Françoise Dominique, o κ. Philippe και η κα και Catherine Delobel, άριστοι γνώστες της ελληνικής γλώσσας.

Μετά την υπογραφή του συμφώνου, οι δύο Δήμαρχοι αντήλλαξαν δώρα και παρουσίασαν τους στόχους και τους σκοπούς που περιλαμβάνει η συμφωνία. Ακολούθησαν σύντομοι ευχαριστήριοι χαιρετισμοί από την επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Σίφνος εν Δράσει» κα Φραγκίσκα Θεολόγου – Βλαχουτσάκου και τον κ. Κωνσταντίνο Σούλη, τ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, που είχε εκδώσει τη σχετική απόφαση.

O Δήμος Σίφνου απευθύνει θερμές ευχαριστίες στην παρελθούσα δημοτική αρχή, στα μέλη της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής καθώς και στην κα Στέλλα Δασούλα, εξουσιοδοτημένο μέλος της Επιτροπής για το σκοπό αυτό.

Επίσης, ευχαριστεί για την πρόθυμη και πολύτιμη υποστήριξη τον κ. Νίκο Διαρεμέ, την κα Ρόνια Αναστασιάδου, τον κ. Παναγιώτη Σεϊμανίδη και την κα. Σοφία Κατζηλιέρη.


Λίγα λόγια για το Monflanquin:
“Το Monflanquin (Μονφλακέν) βρίσκεται στο νομό Lot et Garonne (Λοτ ε Γκαρόν) 165 χλμ από το Μπορντό και την Τουλούζη και 590 χλμ από το Παρίσι.

O Δήμος του Monflanquin είναι μια καστρούπολη του 13ου αιώνα με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Έχει πληθυσμό 2.500 μόνιμους κατοίκους. Η μαθητική κοινότητα της πόλης αριθμεί 550 μαθητές.
Από το 1989 έως σήμερα βρίσκεται στη λίστα με τα «Ωραιότερα Χωριά της Γαλλίας» (στο σύνολο 156).

Είναι ένα από τα πρώτα “πράσινα θέρετρα” διακοπών της Γαλλίας.
Το Monflanquin είναι πρωτίστως μια αγροτική κοινότητα της οποίας η οικονομική δραστηριότητα στηρίζεται κυρίως στην καλλιέργεια και στη μεταποίηση φρούτων (συνεταιρισμοί και μικρά εργοστάσια), όπως μήλα, δαμάσκηνα, φουντούκια και φράουλες. Όλες οι καλλιέργειες είναι 100% βιολογικά πιστοποιημένες.

Σημαντική σημασία για την οικονομία του τόπου αποτελεί επίσης ο τουρισμός καθώς και οι μικρές βιοτεχνίες παραδοσιακών επαγγελμάτων.
Η πόλη του Monflanquin διαθέτει σε σχέση με τον πληθυσμό της πολλούς πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι πολυάριθμες και διεξάγονται κυρίως από Απρίλιο έως Οκτώβριο, με σημαντικότερη όλων «Τις Ημέρες Μεσαίωνα» που διαρκούν 2 μέρες. Κύριο θέμα η αναπαράσταση της μεσαιωνικής εποχής με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εκθέσεις.

Στο Μονφλακέν οργανώνονται συχνά αιμοδοσίες, υπάρχει Ιατρικό Κέντρο, αλλά και ιδιώτες γιατροί. Υπάρχει, επίσης, Οίκος Ευγηρίας, Δημοτική Βιβλιοθήκη και Μουσείο Μεσαιωνικής Αρχιτεκτονικής.

Υπάρχουν ακόμα αθλητικές εγκαταστάσεις για πολλά αθλήματα, όπως στίβος, ποδόσφαιρο, τένις, κολύμβηση, τζούντο, μπάκετ κ.ά.
Εφαρμόζουν εδώ και πολλά χρόνια την ανακύκλωση.

Η γαστρονομία παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του τόπου.

Όλο το χρόνο υπάρχουν ανοικτά (7) εστιατόρια και στην υπαίθρια λαϊκή αγορά κάθε εβδομάδα συγκεντρώνονται παραγωγοί και από τα γειτονικά μέρη.

Ο Δήμος του Μονφλακέν χάρη στους συλλόγους και στους συνεταιρισμούς του είναι ζωντανό όλο το χρόνο.

Οι κάτοικοί του είναι περήφανοι για την πολιτιστική τους κληρονομιά και την ποιότητα ζωής τους. Εργάζονται με στόχο την προστασία και την ανάπτυξη αυτού και επιθυμούν να αναπτύξουν σχέσεις και δεσμούς με άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, γιατί πιστεύουν πως με αυτό τον τρόπο ο πλούτος αυτής της συνεργασίας δε θα έχει παρά μόνο θετικά αποτελέσματα για τον τόπο τους.”

.