Δήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Σίφνου
Κυκλάδες, Τ.Κ. 840 03
2284360300
Δήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Σίφνου

Δήμος Σίφνου : Δελτίο τύπου – σχετικά με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που αφορά στις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000»

  • Αρχική
  • Ανακοινώσεις
  • Δήμος Σίφνου : Δελτίο τύπου – σχετικά με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που αφορά στις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000»

Δ Η Μ Ο Σ     Σ Ι Φ Ν Ο Υ

Γραφείο Δημοτικού Συμβουλίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

To Δημοτικό Συμβούλιο Σίφνου, στην από 13.12.2022 συνεδρίασή του σχετικά με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που αφορά στις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000», αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:

  1. Ζητάει να δοθεί παράταση για τη διαβούλευση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, σύμφωνα και με το από 12.12.2022 έγγραφο των Δημάρχων των νησιών Μήλου, Άνδρου, Τήνου, Σύρου, Κέας, Σίφνου, Σερίφου, Κύθνου, Κιμώλου, Μυκόνου, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
  2. Ζητάει οι Εκπρόσωποι της εταιρείας που έχει αναλάβει τη μελέτη, να επισκεφθούν τη Σίφνο για να συζητήσουν και να ενημερώσουν τους φορείς και τους πολίτες για το θέμα, ώστε να μπορέσουν να κατατεθούν απόψεις και προτάσεις.
  3. Το ΔΣ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στο να επιτραπούν χρήσεις που θα αλλοιώσουν την περιοχή NATURA της Σίφνου, όπως η δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων μέχρι 150 κλινών και εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  4. Προτείνει να ενταχθεί όλη η χερσαία περιοχή NATURA της Σίφνου στη ζώνη ΖΠΦ και να επιτραπούν δραστηριότητες, όπως η δημιουργία αγροτουριστικών μονάδων και η κατασκευή αγροικιών/θημωνιών, με συγκεκριμένες προδιαγραφές δόμησης και να γίνει σχεδιασμός για τις δραστηριότητες που επιτρέπονται στη ζώνη αυτή (βόσκηση, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, συλλογή φυτών και βοτάνων, μονοπάτια πεζών, έργα για τη στήριξη του εδάφους και συντήρηση των υφιστάμενων ναών).
  5. Να τεθούν όροι ως προς την καλλιέργεια αρόσιμων, ψυχανθών και κηπευτικών για τη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων που ασκούν οι αγρότες- κτηνοτρόφοι.

 

Το ΔΣ ευχαριστεί ιδιαίτερα την ομότιμη καθηγήτρια του ΕΜΠ και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου Σίφνου  κα Αλεξάνδρα Κατσίρη για την επιστημονική προσέγγιση του θέματος και την αναλυτική της παρουσίαση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης  του ΔΣ.

 

Σίφνος 14.12.2022

 

.