Δήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Σίφνου
Κυκλάδες, Τ.Κ. 840 03
2284360300
Δήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Σίφνου

Δελτίο τύπου: Συνάντηση με τον Υφυπουργό Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νίκο Ταγαρά

  • Αρχική
  • Ανακοινώσεις
  • Δελτίο τύπου: Συνάντηση με τον Υφυπουργό Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νίκο Ταγαρά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ & ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ κ. ΝΙΚΟ ΤΑΓΑΡΑ

 

Δεύτερη συνάντηση, μέσα σε λίγους μήνες, πραγματοποιήθηκε με τον Υφυπουργό του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας,  αρμόδιο για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος κ. Νίκο Ταγαρά, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς θέματα που αφορούν στους όρους της οικιστικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο προστασίας του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος, και διαπιστώθηκε πως η έντονη πίεση των τελευταίων ετών καθιστά άμεση την ανάγκη για ενέργειες που στοχεύουν σε ανάπτυξη προσαρμοσμένη στα μεγέθη και στη μορφολογία του νησιού. Στόχος να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα το τουριστικό προϊόν, όπως αυτό καθορίζεται από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Σίφνου, αλλά κυρίως να προστατευθεί το πολιτιστικό προϊόν που αυτή συνεπάγεται.

Προς την κατεύθυνση αυτή  ήδη έχουν εγκριθεί και το επόμενο χρονικό διάστημα μπαίνουν σε φάση υλοποίησης και για το νησί μας, μετά τις απαραίτητες διαγωνιστικές διαδικασίες:

η εκπόνηση του Ειδικού Περιβαλλοντικού Σχεδίου (ΕΠΣ),

η εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ),

ο επαναπροσδιορισμός των ορίων των οικισμών,

ο συνολικός σχεδιασμός – χαρακτηρισμός και η κύρωση του δημοτικού δικτύου.

Ο Υφυπουργός έδειξε γνώση και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα της Σίφνου, τόνισε τη σημασία της εκπόνησης του ΕΠΣ και της ΕΠΜ, που η ολοκλήρωσή τους θα καθορίσει την αναπτυξιακή πορεία τα επόμενα χρόνια, με κανόνες χωροταξίας και όρους δόμησης που θα βασίζονται στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πραγματική φέρουσα ικανότητα. Επισήμανε το σπουδαίο ρόλο της συμμετοχής του Δήμου και των φορέων στη φάση των προμελετών, ώστε αυτές να συνταχθούν με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού.

Στη συνάντηση, εκτός από τη Δήμαρχο κα Μαρία Εμμ. Ναδάλη, μετείχαν ο επικεφαλής της παράταξης της μειοψηφίας και Πρόεδρος της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής του Δήμου κ. Θεόδωρος Πολενάκης καθώς και ο κ. Ανδρέας Καλόγηρος, μέλος της Ομάδας Εργασίας για το Περιβάλλον, προτείνοντας συγκεκριμένες ενέργειες για το χρονικό διάστημα μέχρι την εκπόνηση, ολοκλήρωση και εφαρμογή όλων των ανωτέρω μελετών, για το σχεδιασμό των οποίων ο Δήμος Σίφνου θα έχει πρωτεύοντα ρόλο.

Σίφνος, 15.11.2022

 

.