Δήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Σίφνου
Κυκλάδες, Τ.Κ. 840 03
2284360300
Δήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Σίφνου

Πρόγραμμα Εορταστικών Εκδηλώσεων του Ετήσιου Εορτασμού της Παναγίας Χρυσοπηγής, Πολιούχου Σίφνου

  • Αρχική
  • Ανακοινώσεις
  • Πρόγραμμα Εορταστικών Εκδηλώσεων του Ετήσιου Εορτασμού της Παναγίας Χρυσοπηγής, Πολιούχου Σίφνου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ, ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΣΙΦΝΟΥ

Οι Εκδηλώσεις διοργανώνονται από κοινού από την Ιερά Μονή Βρύσης, το Δήμο Σίφνου & τον Σύνδεσμο Σιφνίων

 

Πανηγυράδες:

Οικογένειες κ. Νικηφόρου Βερνίκου & κ. Κωνσταντίνου Βερνίκου

Οικογένεια κ. Ανδρέα Ευθυμίου

 

TEΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΕΣΠΟΤΙΚΟΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ

Ώρα 16:15 Εκκίνηση της Εικόνος από την οικία του κ. Ανδρέα Ευθυμίου & της κας Μαργιώρας Γεωργούλη στο Πάνω Πετάλι

Ώρα 17:00 Παράκληση στον Ι. Ν. του Αγίου Γεωργίου στις Καμάρες

Ώρα 17:30 Μετά την άφιξη του πλοίου Champion Jet 1, επιβίβαση με την καθιερωμένη τάξη της ιεράς Εικόνος επ΄ αυτού και διάπλους προς τον ιερό Βράχο της Χρυσοπηγής. Το πλοίο δεν θα μεταφέρει πιστούς λόγω της επικινδυνότητας της αποβίβασης.

Ώρα 18:15 Υποδοχή της Εικόνος της Παναγίας στον μικρό προβλήτα του ιερού Βράχου και εν συνεχεία Μέγας Εόρτιος Τρισαρχιερατικός Εσπερινός, Χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δορυλαίου κ. Δαμασκηνού, συγχοροστατούντων των Σεβασμιώτατων

Μητροπολιτών Νικοπόλεως κ. Χρυσοστόμου και του Ποιμενάρχου μας κ. Δωροθέου Β΄

Ώρα 21:00 Προσφορά κερασμάτων από τους Πανηγυράδες

Ώρα 22:30 – 05:00 Παράκληση & Ιερά Αγρυπνία

 

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΕΣΠΟΤΙΚΟΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ

Ώρα 07:30 Έναρξη της Ακολουθίας του Όρθρου στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Απολλωνίας

Ώρα 08:15 Αρχιερατική Χοροστασία

Ώρα 09:00 Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως κ. Χρυσοστόμου,

συνιερουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δορυλαίου κ. Δαμασκηνού και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δωροθέου Β΄

Ώρα 11:00 Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων

 

  • Προσκαλούνται: τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τα μέλη της Κοινότητας Απολλωνίας, τα μέλη της Κοινότητας Αρτεμώνα, η Αστυνομική Αρχή, η Λιμενική Αρχή, οι Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Νηπιαγωγεία, το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο με Τάξεις Λυκείου «Νικόλαος Γ. Προμπονάς», το ΕΠΑ.Λ. Σίφνου, τα Σωματεία, οι Οργανισμοί, οι Σύλλογοι και όλος ο ευσεβής χριστιανικός λαός του νησιού, να συμμετάσχουν στις λειτουργικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, επί τη αναμνήσει της προ αιώνων διασώσεως της νήσου Σίφνου εκ νόσου λοιμικής, διά της θαυματουργικής παρεμβάσεως της Παναγίας της Χρυσοπηγής.

 

  • Ώρα 11:00 Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, λιτάνευση της ιεράς Εικόνος της Θεοτόκου, φερομένης επί των ώμων ανδρών του Λιμενικού Σώματος, από τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό προς το Μνημείο των Ηρώων, όπου και το Μνημείο Ηρώων, προπορευομένων των μαθητών των Σχολείων με τις σημαίες και τα λάβαρά τους με την παρακάτω σειρά: Γυμνάσιο με Τάξεις Λυκείου, ΕΠΑ.Λ. και Δημοτικό Σχολείο. Θα ακολουθούν τα εξαπτέρυγα και τα λάβαρα των Εκκλησιών, η Θαυματουργός ιερά Εικόνα, οι Ιεροψάλτες, ο ιερός Κλήρος, με επικεφαλής τους

Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, οι επίσημοι προσκεκλημένοι, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Αστυνομική και Λιμενική Αρχή του τόπου μας και ο ευσεβής λαός.

 

Μετά την τέλεση δεήσεως στο Μνημείο Ηρώων, η Ιερά Εικόνα θα επιστρέψει με την ίδια τάξη στον ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

 

Στην Πανσιφνιακή Εορτή της Παναγίας Χρυσοπηγής θα παραστεί, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης.

 

Τόσο κατά την άφιξη της Ιεράς Εικόνας στο βράχο της Χρυσοπηγής, την Τετάρτη το απόγευμα, όσο και κατά τη Λιτανεία, τιμές θα αποδώσει η Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος.

 

Ώρα 21:00 Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λιμενικού Σώματος στο Ηρώον (Απολλωνία Σίφνου) η οποία θα λαμπρύνει όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις, με την εντολή του Ενδοξοτάτου Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αντιναυάρχου Γεωργίου Αλεξανδράκη Λ.Σ. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Σύνδεσμος Σιφνίων.

 

Επειδή με το υπ. αριθμ. 316 Β.Δ. η Εορτή της Παναγίας Χρυσοπηγής έχει ανακηρυχθεί ΠΑΝΣΙΦΝΑΪΚΗ ΕΟΡΤΗ, επιβάλλεται όπως όλα τα Δημόσια και Ιδιωτικά Καταστήματα και Γραφεία και όλα τα Σχολεία παραμείνουν κλειστά. Επίσης είναι επιβεβλημένος ο σημαιοστολισμός όλων των καταστημάτων, των γραφείων και των οικιών από την παραμονή της Εορτής, Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022.

 

Οι Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές του τόπου παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για την απόλυτη τάξη και τήρηση των ανωτέρω.

 

Εκκλησιαστικός τελετάρχης υπό του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου κ. Δωροθέου Β’ έχει ορισθεί ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Βρύσεως, Αρχιμ. Ιωαννίκιος Λαμπρινός.

 

Καθήκοντα τελετάρχη από την Δήμαρχο έχουν ανατεθεί στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σίφνου κ. Νικόλαο Χρυσίνη και στη δημοτική σύμβουλο κα Αικατερίνη Ραφελέτου – Κοντού.

 

 

Σίφνος, 23.05.2022

 

Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Βρύσης

Αρχιμ. ΙΩΑΝΝΙΚΙΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ

Η Δήμαρχος Σίφνου

ΜΑΡΙΑ ΕΜΜ. ΝΑΔΑΛΗ

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Σιφνίων

ΑΝΤΩΝΙΟΣ Γ. ΖΑΜΠΕΛΗΣ

Φωτογραφία Ιερού Βράχου: Γιώργος Βενιός

 

Πρόγραμμα