Δήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Σίφνου
Κυκλάδες, Τ.Κ. 840 03
2284360300
Δήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Σίφνου

Δήμος Σίφνου – ΔΗ.Κ.Ε.Σ. : Οι πύργοι της Σίφνου …μεγάλωσαν!

πύργων 20212659

Οι πύργοι της Σίφνου …μεγάλωσαν!
Και κάπως έτσι, το έθιμο της αναβίωσης της επικοινωνίας των αρχαίων πύργων και ακροπόλεων της Σίφνου, ενηλικιώθηκε! Η 18η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου από την ΔΗΚΕΣ, τον Δήμο Σίφνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου σε μια κάπως διαφορετική εκδοχή της. Οι εθελοντές πήραν όπως πάντα τα απαραίτητα και κατευθύνθηκαν από θαλάσσης κι από ξηράς προς 75 διαφορετικά σημεία σε όλη την έκταση του νησιού. Η ραδιοφωνική εκπομπή του Πρίσμα 91,8 FM που συνοδεύει χρόνια τώρα τους εθελοντές στην πορεία τους για τον πύργο τους, στο άναμμα & στην επιστροφή τους, ξεκίνησε κανονικά στις 6 το απόγευμα.
Φέτος όμως που δεν θα υπήρχε μετά την εκδήλωση η καθιερωμένη συναυλία που συγκεντρώνει εθελοντές και κοινό και όπου προβάλλονται οι φωτογραφίες και τα βίντεο της ημέρας από όλα τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που συνθέτουν τους κρίκους της αλυσίδας επικοινωνίας, η βαρύτητα δόθηκε στην διαδικτυακή εκπομπή. Λίγο η τεχνολογία που αναπτύσσεται ραγδαία, λίγο η πανδημία που μας εξοικείωσε λίγο παραπάνω με την τεχνολογία αυτή, κι έτσι εκτός από τις τηλεφωνικές ανταποκρίσεις των εθελοντών επιστρατεύτηκαν για πρώτη φορά και το zoom -ώστε να δούμε μερικούς πύργους να ανάβουν ταυτόχρονα, και το skype, ώστε εκτός από ήχο να έχουμε και εικόνα από τις θέσεις των εθελοντών. Παρόλα τα λάθη που προκύπτουν από την ερασιτεχνική προσπάθεια του εγχειρήματος, η 18η ετήσια αναβίωση της επικοινωνίας των αρχαίων πύργων και ακροπόλεων της Σίφνου πέρασε στην ιστορία αφού μπορούν πια να την δουν όλοι οποιαδήποτε στιγμή στην οθόνη τους.
Το φετινό άναμμα, έπειτα από πρόταση της Δημάρχου Σίφνου κ. Μαρίας Ναδάλη και από ακόλουθη απόφαση του Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Σίφνου (ΔΗ.Κ.Ε.Σ.), αφιερώθηκε στη μνήμη του αγαπημένου μας Στρατή Βασάλου, πρώτου προέδρου της (τότε ΔΕ.Τ.Α.Σ.), που στήριξε στη γέννηση της την ιδέα της ανάδειξης των αρχαίων πύργων και του αρχαιολογικού πλούτου της Σίφνου και που καθιέρωσε την εκδήλωση. Έτσι, το σύνθημα δόθηκε και μεταδόθηκε στις 7 το απόγευμα από τον πύργο που είχε “υιοθετήσει” από τα πρώτα χρόνια ο Στράτης με την οικογένεια του, στα Νότια της Σίφνου στις Αμμουδάρες. Εκεί εκτός από την μεγάλη παρέα της ευρύτερης οικογενείας του, φέτος παραβρέθηκαν προς τιμήν του και τρεις ακόμα πρώην πρόεδροι της ΔΗ.Κ.Ε.Σ., (οι κ.κ. Αντώνης Ραφελέτος, Νίκος Βενάκης, Νίκος Διαρεμές) ενώ η νυν πρόεδρος κ. Ευαγγελία Ατσόνιου, έλαβε λίγο αργότερα το μήνυμα και ανταποκρίθηκε άμεσα από τον πύργο της “στη Ρούμελη του Ατσόνιου”, στα Βόρεια της Σίφνου. Δυο ακόμα πρώην πρόεδροι της ΔΗ.Κ.Ε.Σ. (Οι κ. Φρατζέσκος Λουκατάρης και Ρόνια Αναστασιάδου) συμμετείχαν στην εκδήλωση των πύργων, οργανώνοντας, παρουσιάζοντας και μεταδίδοντας την εκπομπή που φέτος φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Πνευματικού Ιδρύματος “Στυλιανού Πρόκου” στην Απολλωνία.
Στις 23 συνολικά ανταποκρίσεις που έγιναν στην εκπομπή, είχαμε τη δυνατότητα μέσω skype και zoom να δούμε ανάμεσα στις πολλές ενθουσιώδεις παρέες και στους μοναχικούς βιγλάτορες, παλιούς και νέους εθελοντές, ντόπιους και επισκέπτες, 8 σημεία σε απευθείας μετάδοση, την Δήμαρχο Σίφνου από την αυλή του Αγίου Ανδρέα, τον πρόεδρο της Ενεργειακής Κοινότητας Σίφνου κ. Κώστα Σούλη από τον πύργο στου Καστανά, ενώ ακούσαμε τον τέως Δήμαρχο κ. Ανδρέα Μπαμπούνη από τον πύργο στον Άι Γιάννη στα Πλακιά και τον δημοτικό σύμβουλο κ. Γιώργο Λουκή από τον πύργο του Άι Γιάννη του Φάρου. Η αυλαία έπεσε μουσικά με τον παπά Στρατή Συρίγο στο βιολί, τον Κωστή Λουκατάρη στο λαούτο και τον Αντώνη Κοσμή στην κιθάρα που έπαιξαν σιφνέικους σκοπούς και τραγούδησαν ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του Στρατή, “το Αέρι”.
Ελπίζοντας του χρόνου οι συνθήκες να επιτρέψουν και την πραγματοποίηση της εκδήλωσης-συνάντησης των εθελοντών μετά το άναμμα, ευχαριστούμε θερμά:
-τον Δήμο Σίφνου, που για πρώτη φορά φέτος πρόσφερε και τα μπλουζάκια των εθελοντών
-την εταιρεία AL.MA safety που από την πρώτη χρονιά μας χορηγεί με τα καπνογόνα
-τον κ. Γιάννη Πιτσινό που μας δίνει τους καθρέφτες
-τον κ. Απόστολο Δημόπουλο του Aegean Thesaurus Travel που για μια ακόμα φορά μετέφερε δωρεάν με το σκάφος του εθελοντές βοηθώντας τους έτσι να προσεγγίσουν τους πύργους στην Κιτριανή, στη Μουσία και στου Βλάση.
-τον κ. Παναγιώτη Σεϊμανίδη και την Λυσιτέλεια που μας έφτιαξαν και το φετινό λογότυπο των πύργων
-το Πνευματικό Ίδρυμα “Στυλιανού Πρόκου” για την φιλοξενία της εκπομπής -το Ράδιο Πρίσμα και τον κ. Ντίνο Γεωργούλη που μεταδίδουν κάθε χρόνο την ραδιοφωνική εκπομπή
-Τον Π.Σ.Σ., τους νεοεκλεγείς πρόεδρο και αντιπρόεδρο του (κ. Κωστή Λουκατάρη και κ. Αντώνη Κοσμή) και τον παπά Στρατή Συρίγο που έκλεισαν μουσικά την εκδήλωση
-τη Ρόνια, τον Φρατζέσκο, τον Γιώργο, τις Μαρίες, τους Κώστες, τους Νικολάδες, τον Θάνο, τον Γιώργο, το Γρηγόρη, τη Σμαράγδα, και στο όνομα τούς, τους εκατοντάδες εθελοντές και όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση της φετινής εκδήλωσης.
Να είναι καλά και να συμμετέχουν πάντα με χαρά σ’ αυτή την εκδήλωση που μας ενώνει!
 

.