Δήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Σίφνου
Κυκλάδες, Τ.Κ. 840 03
2284360300
Δήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Σίφνου

Δήμος Σίφνου: Απολογισμός του Δ.Σ. του «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΙΦΝΟΥ-ΜΑΡ. ΣΙΜΟΥ» του έτους 2020

wcag

Απολογισμός ΔΗΜΟΥ ΣΙΦΝΟΥ έτους 2020-Τετάρτη, 26η Μαίου 2021, 19.00΄.
Εισήγηση ως Απολογισμός του Δ.Σ. του «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΙΦΝΟΥ-ΜΑΡ. ΣΙΜΟΥ».
Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Π.Κ.Σ.-Μ.Σ.» την περίοδο που διανύσαμε προσπάθησε να προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες της συνεχιζόμενης πανδημίας. Στην ειλημμένη απόφασή μας να ξεπερνούμε αυτά τα αδιέξοδα, υιοθετήσαμε άλλους ατραπούς, για να βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους συμπολίτες μας, εντός και εκτός Σίφνου. Προχωρώντας σε πράξεις πλέον, συμμετείχαμε με πολύ αξιόλογους συμπατριώτες μας σε -4- ηχογραφήσεις, όλες στις αίθουσές μας : στην επέτειο για το Σιφνιό Ακαδημαϊκό και Ποιητή Αριστομένη Προβελέγγιο [τεχνική επίβλεψη:Ντίνος Γεωργούλης], στην επέτειο για το Σιφνιό Αγωνιστή της Δημοκρατίας, Δημοσιογράφο και Ποιητή Κλεάνθη Τριαντάφυλλο-Ραμπαγά, στην παγκόσμια εβδομάδα ανακύκλωσης [με ευθύνη της Δημοτ.Συμβούλου Άννας Ατσόνιου], και στον Πανσιφνέικο εορτασμό των Χριστουγέννων|2020 και Πρωτοχρονιάς|2021 [τεχνική επίβλεψη:Γιάννης Κοντός], με σημαντικές παρουσιάσεις. Σε όλα τούτα πρωτοστάτησαν η Σοφία Κατζηλιέρη και η Μαργαρίτα Βασταρδή, γνωστές για την προσφορά τους,  τις οποίες ευχαριστούμε για την πολύτιμη και τόσο δημιουργική συνεργασία μας. Ίσως για κάποιους αυτά να μήν «λένε» τίποτα. Όμως έχουν την αξία τους, σε μιαν εποχή απομόνωσης, που όλοι είμαστε κλεισμένοι στα σπιτικά μας, λόγω του κορωνοϊού, αναζητώντας ποιοτικές διεξόδους, που να προσθέτουν νόημα στη Σιφνέικη βιοτή μας. Ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα, για να τό πούμε Σιφνέικα, ηθυμηθήκαμε ελιάκι τον αγέννητο κι ηξεραθυμήσαμε όλοι ματζί.
Στη συνέχεια σημειώνομε -2- θετικά βήματα, που προϋπέθεταν ξεχωριστή επιμονή και επιμέλεια για την επιτυχία τους. Α]Η δημοσίευση σε ΦΕΚ [αρ. 2130|τεύχος Β΄|3.6.2020], της επίσημης μετονομασίας του Πολιτιστικού Κέντρου σε «Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου-Μαριάνθη Σίμου», κατόπιν σχετικής απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, και αφού προηγήθηκαν ομόφωνες αποφάσεις δύο συμβουλίων:του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Κέντρου  και του Δημοτικού Συμβουλίου Σίφνου. Ήταν μία εκκρεμότητα πολλών ετών, που έκλεισε με τον οφειλόμενο τρόπο επί ημερών μας.  Β]Μηδενίσαμε τις οικονομικές υποχρεώσεις μας στους λογαριασμούς της COSMOTE, που αποτελούσαν ένα δυσβάστακτο βάρος και μια συνεχιζόμενη αδικία για τον περιορισμένο προϋπολογισμό του Κέντρου μας.
Συμμετείχαμε στη χαρά των Σιφνιωτόπουλων που πέτυχαν στα Α.Ε.Ι., με προσφορά δώρων ως επιβραβεύσεων, σε -2- εκδηλώσεις:μία στον περίβολο του Άη-Αντίπφα στο Πάνω Πετάλι με διοργανωτή τον ομώνυμο σύλλογο, και άλλη στην Παναγιά την Κόχη, με διοργανώτρια την Εκκλησιαστική Επιτροπή και τον π. Δημ. Διαμαντή. Επίσης βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για τη δημιουργία ηλεκτρονικής Σιφνέικης βιβλιοθήκης και Πανσιφνέικου αρχείου στο Π.Κ., υπό την Αιγίδα του Δήμου μας, προσιτής σε κάθε ενδιαφερόμενο μελετητή ή ερευνητή, είτε Σιφνιό, είτε φίλο του νησιού μας, της Ιστορίας και της Παράδοσής μας.
Σε έναν άλλο τομέα δράσεων, συνεχίζεται χωρίς διακοπή και ανεξαρτήτως πανδημίας, η επίσκεψη των ψυχοθεραπευτριών  της ΕΠΑΨΥ Δυτ.Κυκλάδων, που τις φιλοξενούμε στις αίθουσες το Π.Κ.Σ., τα -3- από τα -4- σαββατοκύριακα κάθε μήνα, ανελλιπώς. Στην ίδια πρακτική, φιλοξενούμε στις αίθουσές μας και τα μαθήματα των δύο Καθηγητών Κιθάρας του «Μουσικού Σχολείου Σίφνου-Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη». Ενημερωτικά μόνο σημειώνομε εδώ ότι συνεχίζεται και το πρόγραμμα καταγραφής της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της Σίφνου, ως κοινός στόχος  της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση αναλάβαμε την υποχρέωση εμπλουτισμού όλων των βιβλιοθηκών του νησιού μας, που είναι ζήτημα ηθικού χρέους στον εκλιπόντα συγγραφέα του, αλησμόνητο Καθηγητή μας Ν.Γ. Προμπονά, του «Χρηστικού Σιφν.Γλωσσάριου», ως συνεκδότες του. Η προσπάθεια αυτή, που αποτελεί πρόταση των Σιφνιών φιλοπρόοδων  Καθηγητών μας στο Γυμνάσιο-Λύκειο Σίφνου, κας Σοφίας Αλεξ. Αρμελινιού και κ.  Νίκου Κων . Μπελιού, συνεχίζεται.
Κλείνοντας,   οφείλομε να επισημάνομε ότι οι αίθουσες του «Π.Κ.Σ.-Μ.Σ.» χρειάζονται άμεση συντήρηση. Με την υλική συμπαράσταση του ΔΗΜΟΥ ΣΙΦΝΟΥ, ελπίζομε να ξεκινήσομε τις σχετικές εργασίες ελαιοχρωματισμού, ως πρώτο βήμα για τον ευπρεπισμό των χώρων του.  Ασκώντας την αυτοκριτική μας, οφείλομε να παραδεχτούμε δημόσια ότι στο ζήτημα αυτό δεν τά καταφέραμε και δεν τό χειριστήκαμε σωστά.
Για τους επόμενους μήνες δρομολογούμε σειρά εκδηλώσεων γενικού ενδιαφέροντος, καθώς και επετειακές για τα 200 χρόνια της Παλιγγενεσίας {1821-2021]. Δεν προβαίνομε από τη θέση αυτή σε συγκεκριμένες αναφορές, διότι είμαστε σε συνεννόηση με ομιλητές-εκθέτες-καλλιτέχνες και δημιουργούς. Άλλωστε, οι όποιες ενημερώσεις σας θα γίνουν σε συνεργασία με τις Επιτροπές του ΔΗΜΟΥ μας.
΄Ας μήν ξεχνάμε  ότι το «Π.Κ.Σ.-Μ.Σ.» απευθύνεται και ανήκει σε όλους τους Σιφνιούς ανεξαίρετα και σε όλους τους Φίλους ή επισκέπτες της Σίφνου μας. Σάς Ευχαριστούμε για το χρόνο σας.-
Το Διοικητικό Συμβούλιο του «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΙΦΝΟΥ-ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΙΜΟΥ».
Σίφνος, Παρασκευή 28.5.2021.