Δήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Σίφνου
Κυκλάδες, Τ.Κ. 840 03
2284360300
Δήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Σίφνου

ΝΕΟΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ SARS-COV-2 ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ & ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ ΣΙΦΝΟΥ

Σε ποιον απευθύνονται οι οδηγίες

Οι παρακάτω οδηγίες εφαρμόζονται σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο για την ατομική και συλλογική προφύλαξη από το νέο κορωνοΐό SARS-Cov-2 και την πρόληψη της εξάπλωσής του. Aφορούν και απευθύνονται σε όλα ανεξαιρέτως τα άτομα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί, ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας και καταγωγής. Οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε και να συμμορφωθούμε πλήρως και αυστηρά με τα ακόλουθα, προκειμένου να μη θρηνήσουμε θύματα.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΕΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ – ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 14 ΗΜΕΡΩΝ

Κατά την άφιξή σας στη Σίφνο, είτε είστε μόνιμος κάτοικος είτε επισκέπτης από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, απαιτείται καραντίνα 14 ημερών από την ημερομηνία άφιξής σας. Καραντίνα σημαίνει παραμονή και απομόνωση στο σπίτι για ολόκληρο το διάστημα των 14 ημερών, ανεξάρτητα εάν εμφανίζετε ή όχι, οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος (ως γνωστόν, πολλοί φορείς του ιού είναι ασυμπτωματικοί ή εμφανίζουν πολύ ήπια συμπτώματα, αλλά ο ιός παραμένει εξαιρετικά μεταδοτικός).

Κατά το διάστημα της καραντίνας, δεν επιτρέπεται η μετακίνησή σας εκτός σπιτιού για κανέναν λόγο. Εάν χρειάζεστε προμήθειες τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, μπορείτε να επικοινωνείτε απευθείας με τα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία για την παραλαβή των ειδών στο χώρο σας. Εάν μοιράζεστε το σπίτι με άλλα άτομα, και ιδιαίτερα εάν πρόκειται για μέλη ευπαθών ομάδων, όπως ηλικιωμένοι ή άτομα οποιασδήποτε ηλικίας σε ανοσοκαταστολή, χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση, κλπ), πρέπει να παραμείνετε απομονωμένοι σε ξεχωριστό, καλά αεριζόμενο δωμάτιο χωρίς να δέχεστε επισκέψεις.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ

  • ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!
  • Διατηρούμε απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 2 μέτρων από τους συμπολίτες μας, σε εσωτερικούς (π.χ. σουπερμάρκετ) και εξωτερικούς χώρους. Επίσης, εφαρμόζουμε τα μέτρα που ισχύουν στον εκάστοτε χώρο (π.χ. μόνο δύο άτομα εντός του φαρμακείου, κ.λπ.).
  • Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
  • Καλύπτουμε το βήχα ή το φτέρνισμαμε χαρτομάντιλο, το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε με το εσωτερικό του αγκώνα.
  • Εάν εμφανίσουμε ήπια συμπτώματαλοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, πυρετός, πονόλαιμος) ΔΕΝ προσερχόμαστε στο Ιατρείο. Πρέπει να γίνει τηλεφωνική επικοινωνία με τους ιατρούς (τηλ. 2284031315) και παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση παρακολουθώντας την εξέλιξη των συμπτωμάτων μας.
  • Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων (δύσπνοια, υψηλός-επίμονος πυρετός, πόνος στο θώρακα) ή εάν ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες(ηλικιωμένοι, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας σε ανοσοκαταστολή ή χρόνια υποκείμενα νοσήματα), ΠΡΕΠΕΙ να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον θεράποντα ιατρό μας ή το Π.Π.Ι. Σίφνου.

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ

  • Δεν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικούσυστήματος (βήχα, πυρετό, πονόλαιμο).
  • Απαγορεύονται οι κοινωνικές εκδηλώσεις, αποφεύγονται οι επισκέψεις σε οικίες καιη παραμονή σε ανοιχτούς χώρους σε συνθήκες συγχρωτισμού, καθώς και όλες οι μη-απαραίτητες μετακινήσεις.
  • Αποφεύγουμε αυστηρά την επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ακολουθούμε αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής (πολύ καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας και τήρηση απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων).

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ

  • Αποθάρρυνση συναντήσεων σε σπίτια φίλων
  • Ενθάρρυνση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων εξ αποστάσεως (e-learning)
  • Αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες
  • Συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα
  • Αποφυγή αγγίγματος ματιών, μύτης και στόματος
  • Αποφυγή στενής επαφής (χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά)

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (σε περίπτωση ανάγκης σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Δήμου, εκτός του ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών του):

-6980975514 (Δημήτρης Ζαμπέλης, Αντιδήμαρχος, υπεύθυνος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας)

Επιμέλεια κειμένου: Δάφνη Καψάλη