Δήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Σίφνου
Κυκλάδες, Τ.Κ. 840 03
2284360300
Δήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ΣίφνουΔήμος Σίφνου - Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Σίφνου

Άμεση ανάγκη στελέχωσης του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σίφνου

Αξιότιμοι κύριοι,

Μετά την επίσκεψή μας στην 2η Υ.Π.Ε. στις 11 Νοεμβρίου 2019, όπου είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε και να εκθέσουμε αναλυτικά στον Υποδιοικητή κ. Περικλή Αλεβίζο τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Σίφνος στον τομέα της υγείας, θα θέλαμε και εγγράφως να σας γνωρίσουμε τα εξής:

Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (Π.Π.Ι.) Σίφνου είναι η μοναδική μονάδα υγείας που υφίσταται στο νησί μας. Καλείται να αντιμετωπίσει τόσο τις καθημερινές ανάγκες εξετάσεων, διαγνώσεων, παροχής πρώτων βοηθειών, συνταγογραφήσεων κ.λπ. όσο και έκτακτα σοβαρά περιστατικά κάθε είδους. Το ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί αυτή την περίοδο αποτελείται από ένα ειδικευμένο γιατρό γενικής ιατρικής (Επιμελητή Β΄) και μία αγροτική γιατρό.

Κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, με δεδομένο ότι η Σίφνος αποτελεί δημοφιλή προορισμό, οι ανάγκες υπερ-πολλαπλασιάζονται. Το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες, ακολουθούν εξοντωτικά ωράρια και βρίσκονται σε επιφυλακή επί εικοσιτετραώρου βάσεως, για να αντιμετωπίζονται άμεσα τα σοβαρά περιστατικά, τα οποία αναπόφευκτα πολλαπλασιάζονται επίσης την τουριστική περίοδο.

Παράλληλα, υφίσταται και διαρκές πρόβλημα με τις συνταγογραφήσεις. Το υφιστάμενο ιατρικό προσωπικό, λόγω του πλαφόν που υπάρχει τόσο στον αριθμό όσο και στο είδος των εξετάσεων, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που παρουσιάζονται.

Μια ακόμα εξαιρετικά σοβαρή έλλειψη που αντιμετωπίζει το Π.Π.Ι. Σίφνου είναι αυτή του παιδιάτρου. Ενώ υφίσταται οργανική θέση, αυτή παραμένει κενή εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε την τύχη και την ευλογία να ζουν και να μεγαλώνουν στο νησί μας πάνω από 500 παιδιά, αλλά γι’ αυτά τα παιδιά δυστυχώς δεν υπάρχει παιδίατρος. Επιπλέον, απουσία παιδιάτρου, δεν μπορεί να καλυφθεί η υποχρέωση διαρκούς παρακολούθησης των παιδιών του  Παιδικού μας Σταθμού (δυναμικότητας 25 παιδιών).

Είναι προφανές ότι το νησί χρειάζεται τουλάχιστον έναν επιπλέον αγροτικό γιατρό και παιδίατρο.

Σας καλούμε λοιπόν να ενεργήσετε άμεσα:

  1. για την επαναφορά της 2ης θέσης αγροτικού γιατρού,
  2. για την κάλυψη της κενής οργανικής θέσης παιδιάτρου,
  3. για την κάλυψη σε μόνιμη βάση μίας θέσης ΤΕ τεχνολόγου ακτινολόγου, μίας θέσης ΤΕ νοσηλευτή / νοσηλεύτριας και του προσωπικού καθαριότητας. Αυτή τη στιγμή απασχολούνται στο Ιατρείο μας ένας ΤΕ τεχνολόγος ακτινολόγος και μία ΤΕ νοσηλεύτρια με διετή σύμβαση, οι οποίες λήγουν στις 17 Δεκεμβρίου 2020, καθώς επίσης ένας υπάλληλος καθαριότητας με διετή σύμβαση, η οποία λήγει στις 31 Ιουλίου 2020.   

Επιπλέον,  παρακαλούμε να εξετάσετε το αίτημα που υποβάλλεται από το Δήμαρχο Σερίφου κ. Κωνσταντίνο Ρεβίνθη  (με έγγραφό του στις 10.1.2020 – αρ. πρωτ. 56/2020), για τη δυνατότητα διακομιδής των σοβαρών περιστατικών και από το νησί μας σε νοσοκομείο της Αθήνας,  αφού το νοσοκομείο της Σύρου δεν έχει πάντα τη δυνατότητα -ελλείψει ιατρικών ειδικοτήτων ή ιατρικών μέσων- να ανταποκριθεί στις ανάγκες σοβαρών περιστατικών.

Επιτρέψτε μας, τέλος,  να σας γνωρίσουμε ότι ο Δήμος μας έχει διαμορφώσει και εξοπλίσει 2 κατοικίες που διατίθενται δωρεάν για τη στέγαση γιατρών και είμαστε διατεθειμένοι να παράσχουμε κάθε διευκόλυνση, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, προς τους επιπλέον γιατρούς που θα τοποθετηθούν στο νησί μας.

Αναμένοντας τις άμεσες ενέργειές σας, είμαστε στη διάθεσή σας για καθετί που θα απαιτηθεί.

Με εκτίμηση,

  Η Δήμαρχος Σίφνου
ΜΑΡΙΑ ΕΜΜ. ΝΑΔΑΛΗ
Η Πρόεδρος
του Ιδρύματος Στήριξης του Π.Π.Ι. Σίφνου
«Σωτήρης Τριαντάφυλλος»  
ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΡΗ